Çayıralan Bakkaliyesi Öksüz Kaldı

ÇAYIRALAN BAKKALİYESİ ÖKSÜZ KALDI

Eskilerin tabiriyle Hamam Pazarı olan Sarıkaya’ya yolu düşenlerin uğrak yerlerinden olan  ilçemiz Çayıralan’ın adıyla tanınan Çayıralan Bakkaliyesi’ni  belli yaşın üzerinde olan bütün hemşehrilerimiz bilir. Herkesin bu bakkaliyeyle ilgili değişik anıları vardır. Köyümüzün dışarıya  ticari olarak açılışının da sembolüdür.

Çayıralan Bakkaliyesi’nin köyümüz açısından   tarihi bir boyutu var. 1956 yılında  bir Bakkal olarak bugün Güner ailesine ait olan  Poli’nin Mehmet’in (Kılıç) bahçesinin yanındaki küçük bir mekanda kuruldu ve  köy sakinlerine bakkaliye hizmetleri sundu. Bu  girişim köyümüzde bakkalaşma açısından Merhum Ahrazın Mustafa’nın (Adem Büyükata’nın babası) mütevazi bakkalıyla beraber ilk faaliyetlerdendi ve bu faaliyeti  Çayıralanlı merhum kalaycı Mehmet’in yardımıyla gerçekleştiren  Mehmet Kılıç (Hafız ağa, Adıgüzel (köyümüzün tabiriyle adıozel)) idi. Sarıkaya’nın ilçe olmasının ardından  ticari faaliyetlerini sürdürmek amacıyla Hafız Ağa bakkalı Sarıkaya’ya taşıyınca bu mekan çocukluğumuzda kendir ve kilim dokumacılığının yapıldığı  işlik olarak işlevini sürdürdü.

Sarıkaya’nın ilçe olmasından sonra 1959 yılında merhum Babası Poli’nin Mehmet ile  Hafız Ağa, Sarıkaya’da bugün üzerinde bir Eczane’nin  bulunduğu dükkan yerini Belediye’den ihale yoluyla satın alarak oraya şu an 40 yaş ve üzerinde olan hemşehrilerimizin hatırlaycağı üstü otel (Otel bir dönem sitemiz editörleri tarafından da işletilmiştir), altı depo olan ahşap binayı önce Otel, 1961 yılından itibaren de Çayıralan Bakkaliyesi olarak faaliyete geçirdi. Bu bakkal bir çoğumuzun iletişim noktası, bağlantı yeri oldu. Mektuplarımız “Çayırlalan Bakkaliyesi” eliyle  bizlere ulaştı. Telefon hattı sahibi olmanın neredeyse imkansız olduğu dönemde halen  günümüz düzenlemesiyle mirascılarının koruduğu 53 numaralı telefon da sesli bağlantılarımıza aracılık etti. Zamanla ticari faaliyetlerin artması sonucu Hafız Ağa 2 ortağıyla Yayla Toptan Gıda Pazarını kurunca, Çayıralan Bakkaliyesi’nin  işletimi Ömer (Kılıç) Ağa tarafından sürdürülmeye başlandı.

Bu döneme gelinceye kadar Ömer ağa köydeki ilkleri yaşatanlardan biri oldu. Gençlik yıllarında  askerlik dönüşü bağlama çalmaya çalıştı. Almanya’ya  işci alımı başlayınca, 1964 yılının Nisan ayında  köyden Almanya’ya giden ilk kişi oldu. Almanya’da durumunu düzeltince kardeşi Hasan Ağa’yı da  yanına götürdü. 1970 yılında KS ED 53 plakalı  Ford marka arabayla Almanya’dan köyümüze karayoluyla ilk izne  gelen  kişi de Ömer Ağa oldu.  Almanya’dan  memlekete   kısa sürede kesin dönüş yapıp, Çayıralan Bakkaliyesi’nde ticari faaliyete girişen de O oldu.

Hafız Ağa’nın Çayıralan Bakkaliyesi’ndeki ortaklıktan ayrılmasından sonra,   dükkan Ömer Ağa ve ağabeyi Merhum Hasan (Kılıç) Ağa’nın uhdesinde kaldı. Hasan Ağa’nın oğlu  Yakup Kılıç  babasının adına amcasıyla beraber  askerlik dönüşüne kadar   Çayıralan Bakkaliyesi’ni işlettiler.  Bu süreçte Çayıralan Bakkaliyesi  Kılıç ailesinin bireyleri  ve  dükkanda geçici aralıklarla çalışanlar için ticari ve sosyal bir eğitim merkezi oldu. Ayrıca karaborsanın hüküm sürdüğü yıllarda  müşterilerine normal fiyatlardan mal  sundu.  Daha büyüyüp şirket konumuna gelmesi beklenirken,  1978 yılında kardeşlerin ayrılığıyla Bakkaliye artık Ömer Ağa’nın yönetiminde kaldı.

Ömer Ağa, alışkanlık olduğu üzere dükkanı erkenden açardı. Yanında bulunan ve işci kahvehanesi olarak kabul gören  Yahyasaraylı Kamil Ağa’nın çocuklarının işlettiği kahvehane nedeniyle, dükkan işcilerin gıda ihtiyaçlarını karşıladıkları ilk mekan oldu.

1959 yapılan binanın yıkılıp yeniden yapılması aşamasında bir süre başka yere taşınan Çayıralan Bakkaliyesi daha sonra yeni binasında faaliyetlerini sürdürdü.  Ancak bu yeni süreç uzun sürmedi. Ömer Ağa’nın çocuklarının farklı iş deneyimlerini tercih etmeleri ve ilçedeki marketleşmelerde yaşanan yoğunluk  karşısında, Çayıralan Bakkaliyesi’nin 1961 den bu yana sürdüğü mekanındaki bakkaliye faaliyeti sona erdi. Şüphesiz Ömer Ağa’nın ilerleyen yaşı ve sağlık problemleri  de bu sonun yaşanmasında etkili oldu.

Çayıralan Bakkaliyesi bu dönemden  sonra  Melez yolunda   bakkaliyenin temelini atan merhum  Poli’nin Mehmet’in son günlerini yaşadığı mekanda bir süre  mahalle bakkalı olarak hizmet verdi.  Ancak ne eski ihtişamı ne de sosyal işlevi kaldı.Ömer Ağa  (Köydeki  lakabıyla Ömer Çavuş) 9 Aralık 2011 tarihinde hakkın rahmetine kavuştu. Onun  vefatıyla birlikte,  kısa süreliğine varlığını sürdürse de Çayıralan Bakkaliyesi öksüz kaldı. 40 yıla yakın  hizmeti nedeniyle Çayıralan Bakkaliyesi Ömer Ağa ile özdeşleşmişti. Mahalle bakkalı da kapandıktan sonra geriye sadece tabelası kaldı.

Allah Ömer Ağa’ya  rahmet eylesin ve makamı cennet olsun.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir