ÇAYIRALAN BAKKALİYESİ ÖKSÜZ KALDI
Eskilerin tabiriyle Hamam Pazarı olan Sarıkaya’ya yolu düşenlerin uğrak yerlerinden olan ilçemiz Çayıralan’ın adıyla tanınan Çayıralan Bakkaliyesi’ni belli yaşın üzerinde olan bütün hemşehrilerimiz bilir. Herkesin bu bakkaliyeyle ilgili değişik anıları vardır. Köyümüzün dışarıya ticari olarak açılışının da sembolüdür.
Çayıralan Bakkaliyesi’nin köyümüz açısından tarihi bir boyutu var. 1956 yılında bir Bakkal olarak bugün Güner ailesine ait olan Poli’nin Mehmet’in (Kılıç) bahçesinin yanındaki küçük bir mekanda kuruldu ve köy sakinlerine bakkaliye hizmetleri sundu. Bu girişim köyümüzde bakkalaşma açısından Merhum Ahrazın Mustafa’nın (Adem Büyükata’nın babası) mütevazi bakkalıyla beraber ilk faaliyetlerdendi ve bu faaliyeti Çayıralanlı merhum kalaycı Mehmet’in yardımıyla gerçekleştiren Mehmet Kılıç (Hafız ağa, Adıgüzel (köyümüzün tabiriyle adıozel)) idi. Sarıkaya’nın ilçe olmasının ardından ticari faaliyetlerini sürdürmek amacıyla Hafız Ağa bakkalı Sarıkaya’ya taşıyınca bu mekan çocukluğumuzda kendir ve kilim dokumacılığının yapıldığı işlik olarak işlevini sürdürdü.
Sarıkaya’nın ilçe olmasından sonra 1959 yılında merhum Babası Poli’nin Mehmet ile Hafız Ağa, Sarıkaya’da bugün üzerinde bir Eczane’nin bulunduğu dükkan yerini Belediye’den ihale yoluyla satın alarak oraya şu an 40 yaş ve üzerinde olan hemşehrilerimizin hatırlaycağı üstü otel (Otel bir dönem sitemiz editörleri tarafından da işletilmiştir), altı depo olan ahşap binayı önce Otel, 1961 yılından itibaren de Çayıralan Bakkaliyesi olarak faaliyete geçirdi. Bu bakkal bir çoğumuzun iletişim noktası, bağlantı yeri oldu. Mektuplarımız “Çayırlalan Bakkaliyesi” eliyle bizlere ulaştı. Telefon hattı sahibi olmanın neredeyse imkansız olduğu dönemde halen günümüz düzenlemesiyle mirascılarının koruduğu 53 numaralı telefon da sesli bağlantılarımıza aracılık etti. Zamanla ticari faaliyetlerin artması sonucu Hafız Ağa 2 ortağıyla Yayla Toptan Gıda Pazarını kurunca, Çayıralan Bakkaliyesi’nin işletimi Ömer (Kılıç) Ağa tarafından sürdürülmeye başlandı.
Bu döneme gelinceye kadar Ömer ağa köydeki ilkleri yaşatanlardan biri oldu. Gençlik yıllarında askerlik dönüşü bağlama çalmaya çalıştı. Almanya’ya işci alımı başlayınca, 1964 yılının Nisan ayında köyden Almanya’ya giden ilk kişi oldu. Almanya’da durumunu düzeltince kardeşi Hasan Ağa’yı da yanına götürdü. 1970 yılında KS ED 53 plakalı Ford marka arabayla Almanya’dan köyümüze karayoluyla ilk izne gelen kişi de Ömer Ağa oldu. Almanya’dan memlekete kısa sürede kesin dönüş yapıp, Çayıralan Bakkaliyesi’nde ticari faaliyete girişen de O oldu.
Hafız Ağa’nın Çayıralan Bakkaliyesi’ndeki ortaklıktan ayrılmasından sonra, dükkan Ömer Ağa ve ağabeyi Merhum Hasan (Kılıç) Ağa’nın uhdesinde kaldı. Hasan Ağa’nın oğlu Yakup Kılıç babasının adına amcasıyla beraber askerlik dönüşüne kadar Çayıralan Bakkaliyesi’ni işlettiler. Bu süreçte Çayıralan Bakkaliyesi Kılıç ailesinin bireyleri ve dükkanda geçici aralıklarla çalışanlar için ticari ve sosyal bir eğitim merkezi oldu. Ayrıca karaborsanın hüküm sürdüğü yıllarda müşterilerine normal fiyatlardan mal sundu. Daha büyüyüp şirket konumuna gelmesi beklenirken, 1978 yılında kardeşlerin ayrılığıyla Bakkaliye artık Ömer Ağa’nın yönetiminde kaldı.
Ömer Ağa, alışkanlık olduğu üzere dükkanı erkenden açardı. Yanında bulunan ve işci kahvehanesi olarak kabul gören Yahyasaraylı Kamil Ağa’nın çocuklarının işlettiği kahvehane nedeniyle, dükkan işcilerin gıda ihtiyaçlarını karşıladıkları ilk mekan oldu.

1959 yapılan binanın yıkılıp yeniden yapılması aşamasında bir süre başka yere taşınan Çayıralan Bakkaliyesi daha sonra yeni binasında faaliyetlerini sürdürdü. Ancak bu yeni süreç uzun sürmedi. Ömer Ağa’nın çocuklarının farklı iş deneyimlerini tercih etmeleri ve ilçedeki marketleşmelerde yaşanan yoğunluk karşısında, Çayıralan Bakkaliyesi’nin 1961 den bu yana sürdüğü mekanındaki bakkaliye faaliyeti sona erdi. Şüphesiz Ömer Ağa’nın ilerleyen yaşı ve sağlık problemleri de bu sonun yaşanmasında etkili oldu.
Çayıralan Bakkaliyesi bu dönemden sonra Melez yolunda bakkaliyenin temelini atan merhum Poli’nin Mehmet’in son günlerini yaşadığı mekanda bir süre mahalle bakkalı olarak hizmet verdi. Ancak ne eski ihtişamı ne de sosyal işlevi kaldı.Ömer Ağa (Köydeki lakabıyla Ömer Çavuş) 9 Aralık 2011 tarihinde hakkın rahmetine kavuştu. Onun vefatıyla birlikte, kısa süreliğine varlığını sürdürse de Çayıralan Bakkaliyesi öksüz kaldı. 40 yıla yakın hizmeti nedeniyle Çayıralan Bakkaliyesi Ömer Ağa ile özdeşleşmişti. Mahalle bakkalı da kapandıktan sonra geriye sadece tabelası kaldı.
Allah Ömer Ağa'ya rahmet eylesin ve makamı cennet olsun.
ALMANYA'DA YAPILAN KÖY ŞENLİKLERİ
1.Kaletepe Köylüleri Bayramlaşma Şöleni Almanya'da yoğun bir katılımla, dün(29 Ekim 2006), Industrie Strasse 13 65474 Bischofsheim( Bei Rüsselsheim) adresinde bulunan Global Düğün Salonunda yapıldı. Şenliğe Almanya'da bulunan hemşehrilerimiz yanında, Hollanda ve Fransa'dan da katılım olmuştur. Şölenin organizasyonunu, köyümüzün Almanya'da kurulu derneğinin Başkanlığını da yürüten Abdullah Özer, Dernek faaliyetlerinin başlamasında büyük emekleri olan kıymetli hemşehrimiz Hüseyin Yılmaz ve Turan Çelik ile Duran Gülseven yürütmüşler, katılan hemşehrilerimiz de maddi ve manevi katkıda bulunmuş, şölenin sunuculuğunu da Fatih Çelik yapmıştır. Saat 11'de başlayan şölende, İstiklal Marşımızın hep beraber coşkuyla söylenmesinin ardından, dernek başkanımız açılış konuşmasıyla birlikte sitemize ulaşması halinde yayınlayacağımız köyümüzü, sitemizde yayınlanan fotoğraflar eşliğinde, tanıtan güzel bir sunuş yapmıştır. Bu sunuşun ardından sitemiz kurucularından Zeki Öztürk ve değerli büyüğümüz, kıymetli hemşehrimiz Hüseyin Yılmaz bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmaların ardından çocuklarımız şiirler okumuşlardır. Daha sonra sahne alan Sanatçımız Celalettin Ünal, dinleyici isteklerini de yerine getirmek suretiyle güzel bir konser vermiş, zaman zaman genç hemşehrilerimiz güzel halay ve oyunlarıyla konsere eşlik etmişlerdir. Remzi (Mustafa) Dolgunyürek ise otantik bir şekilde bizleri hüzünlendiren ve çok eskilere götüren güzel bir türkü okumuştur(Dosyalar bölümündeki müzik dosyasından dinleyebilirsiniz). Açık büfe ikramın bol olduğu şölende , derneğimiz için üye kayıtları yapılmış, ülke temsilcileri seçilmiş ve şölenin bundan sonraki yıllarda da farklı ülke ve mekanlarda yapılması kararlaştırılmıştır. Şölenin son bölümünde ise Fatih Çelik'in stan-up'ları katılanları neşelendirmiş ve başta Celal Kutlusoy olmak üzere, Mehmet Kutlusoy ve Mehmet Kaygısız ile Suzan Özer bu şölenle ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmişler, hemşerilerimizin dilek ve temennileriyle, bir sonraki şölen buluşmak üzere verilen sözlerle şölen sona ermiştir. Şölene katılanlar uzun zamandır görmedikleri hemşehrileriyle hasret gidermiş, genç nesil hemşehrilerimiz de orta kuşak hemşehrilerimizle tanışma imkanı bulmuştur. Bu alanda bir ilki gerçekleştiren ve bu organizasyona katkı da bulanan bütün hemşehrilerimize sitemiz adına şükranlarımızı sunuyor, gelecekte köyümüz için yapılacak hayırlı faaliyetler için bir vesile olmasını diliyoruz.
Kaletepe Köyü Derneği tarafından organize edilen "İkinci Bayramlaşma Şöleni" Almanya!nın Kassel şehrinde 23 Aralık 2007 tarihinde gerçekleştirildi. Kassel şehri ve civarında yaşayan hemşehrilerimizin yanı sıra, Almanya'nın diğer kentlerinden ve Fransa'nın Strazburg, Lyon ve Holland'nın Rotterdam kentlerinden gelen hemşehrilerimizin katılımıyla gerçekleşen şölende geçen yıl olduğu gibi Fatih Çelik sunuculuk yaptı. Şölende İstiklal Marşı ve saygı duruşunu takiben Ziya Çelik Kuran-ı Kerim okudu ve köyümüzden bu yıl vefat edenler ve şehitlerimiz için dua edildi. Köyümüzün sinevizyonla genel tanıtımının ardından dernek başkanı Hüseyin Yılmaz açılış konuşmasını yaptı. Sitemiz editörü Zeki Öztürk'ün konuşmasının ardından, köyümüzün sanatçısı Celalettin Ünal sahne aldı ve 2 bölümlük bir konser verdi. Zekeriya Ünal ise okuduğu duygulu şiir ile şölene renk kattı. Çocuklara verilen hediyelerin ardından, Nuri Çelik türküleri ve ilahileriyle, ayrıca kısa stand-uplarıya şölene katılanları coşturdu. Programın son bölümünde ise Remzi (Mustafa) Dolgunyürek Anadolu türkülerinden örnekler sundu. Şölen güzel temennilerin ardından, bir sonraki yılda buluşma ve tekrar bu güzellikleri yaşama ve yaşatma dilekleriyle sona erdi.
Şölen'e Kassel de yaşayan ailelerin çoğunun katıldıkları gözlemlendi, belki de kış şartları nedeniyle köyümüzden yoğun nüfus barındıran Fransa'nın Lyon kenti ve civarından katılımın azlığı ise dikkat çekti. Sitemiz adına şölenin organizasyonuna katkıda bulunan ve bu güzellikleri hemşehrilerimize yaşatan, birlik ve beraberliğimize katkıda bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür ederiz.